Salată cu dovleac

22 iul.

salata

Pentru că este atât de popular dovleacul în reţetele austriece, merită să-i mai dedicăm o gustoşenie de reţetă. Cu toate că pe plaiurile noastre se plantează fel de fel de soiuri de bostani, eu nu am reuşit să găsesc renumitul dovleac styrian, aromat intens, poate îl veţi găsi voi ascuns pe o tarabă din piaţă sau chiar printr-o grădină de la ţară. Dar cred că nu vom greşi mult înlocuindu-l cu dovlecii de pe la noi.

În Austria este utilizat foarte des în prepararea mâncărurile (mai puţin la prăjit), uleiul de seminţe de dovleac, pe care-l vom folosi şi noi în salata ce urmează să o gătim.

Ingrediente:

200 g de dovleac

1 legătură de rucola

5 nuci

2 linguri de zahăr

miere

oţet de vin

ulei de dovleac

25 g de unt

oţet de mere

Tăiem dovleacul cubuleţe şi-l punem într-o folie de aluminiu, cu o lingură de ulei de dovleac (înlocuim cu un alt ulei dacă nu avem) şi sare, acoperim dovleacul cu folia de aluminiu şi dăm la cuptor pentru 20 de minute.

Topim untul într-o tigaie, adăugăm zahărul, iar când se topeşte adăugăm miezul de nucă şi le amestecăm încet, timp de câteva minute, până se caramelizează.

Pregătim sosul pentru salată: amestecăm o linguriţă de miere cu 2 linguri de oţet de struguri, sare, piper şi 1 lingură ulei de dovleac, până se omogenizează.

Rupem frunzele de rucola într-un bol, punem cubuleţele de dovleac, miezul de nucă caramelizat şi stropim cu sosul preparat.

Lasă un comentariu