Crăciunul danez

20 dec.

Din bătrani se povesteşte. Că-n toţi anii negreşit. Moş Crăciun pribeag soseşte. Niciodată n-a lipsit.

Inevitabil, a mai trecut un an, iarăși despre Crăciun vom povesti. Dacă anul trecut scriam despre obiceiurile de Crăciun din jurul lumii, anul acesta vin cu povești de acolo pe unde acu un an doar imaginația și penița (* a se citi keyboard-ul)  mă purtau. Așadar vă aduc istorii de Crăciun din Danemarca, scrise chiar la fața locului din cochetul oraș Aarhus, unde spiritul Crăciunului demult a ajuns, probabil pentru că e mai aproape de țara lui Moș Crăciun, sau o fi un mod de a înveseli zilele scurte și posomorâte.

Ca să vină spiritul Crăciunului trebuie, firește, să-l aducă Moș Crăciun și dacă tot ne aflăm pe malul mării Baltice, Julemand (Moș Crăciun) și-a lăsat renii să se odihnească și a ales calea mării, venind cu o corabie plină de luminițe de Crăciun, spre fascinația copiilor care-l așteptau în port (sinceră să fiu, nu doar copii erau entuziasmați).

orig_40809 sursa

1. Juleparade

Julemand sosit pe corabie dă startul sezonului de Crăciun, la începutul lunii Noiembrie cu tradiționala Paradă de Crăciun – Juleparade. Mii de copii dar și „copii mai vârstnici” îl așteaptă în port, iar apoi, împreună cu Moș Crăciun, Crăiasa Zăpezii și alaiul moșului (format din fanfara, personaje de poveste, copii mascați în îngerași, brazi, reni și multe alte personaje) pornesc cu veselie prin oraș pentru a aduce magia sărbătorilor și  așteaptă parada, uitând de ploaie și frig. Iar Julemand și ajutoarele sale aruncă bomboane pe care copii (și noi, adulții pofticioși) le adunăm de zor.

2. J-dag & juleøl

Lunile noiembrie și  decembrie sunt pline de petreceri de Crăciun, în familie, la muncă, facultate, cluburi ( fiecare danez face parte măcar dintr-un club, fie de citit, împletit, cântat sau alergat) unde se joacă diverse jocuri, se cântă și se bea bere de Crăciun sau vin fiert.

O sărbătoare tare faină e J-dag – ziua în care e lansata oficial berea Tuborg de Crăciun (juleøl). Tradițional, în 2-a vineri a lunii noiembrie angajații Tuborg, îmbrăcați în costume de Crăciun alb-albastre, merg câtând prin baruri și împart juleøl.

No name

sursa poza

3.  Kalenderlys, Julekalender & Adventskrans

Încă din Noiembrie toate magazinele sunt pline cu decorații, brazi și cadouri de Crăciun iar lumea e deja intrată în febra sărbătorilor, așa ca Decembrie să nu-i găsescă nepregătiți. Casele sunt împodobite, copacii și tufișurile din curți sunt pline de luminițe astfel magia Crăciunului începe mult mai devreme. Seara la geamurile împodobite ard lumânări, focul din șeminee împrăștie în aerul rece de afară miros de lemn ars (teleportându-mă pe hudițele din satul buneilor unde-mi petreceam iernile), creând o atmosferă caldă sau cum o numesc danezii hygge.

În decembrie se începe, cu nerăbdare, numărarea zilele rămase până la Crăciun. „Instrumentele” cele mai folosite sunt Kalendarlys (lumânarea-calendar).

IMG_20151209_122928_HDR

Aceasta are notate cifrele de la 1 la 24 și în fiecare zi este aprinsă și arde până la cifra corespunzătoare zilei următoare, astfel încet,încet sunt „topite” toate zilele până la Crăciun.

Iar adventskrans sunt coronițe de Crăciun cu 4 lumânări ce sunt aprinse începând cu prima  duminică de Advent  ( perioada de 4 săptămâni de așteptare și pregătire pentru nașterea Iisus, de Crăciun).

 

 

original_christmas-house-advent-calendar

 

 

Copii numără și ei fiecare zi până la Crăciun  folosind calendarele advent, în spatele fiecărei date se ascunde ceva dulce sau o jucărie.

 

 

 

 

4. Nisse

Nisse-in-barn-with-Animals-and-Gifts.jpgsursa poza

Un personaj ce apare în poveștile scandinave de Crăciun e nisse, un fel de elf care trăiește în pereții caselor și vegheaza asupra casei.Singurul lucru pe care-l cer în schimb e în ajun de sărbători să li se dea un bol de terci cu unt, iar dacă nu-l primește face mici glumițe răutăcioase prin casă (poat ascunde jucăriile, stinge luminile prin casă).
Copii îi pun și o ușiță cu scăriță pe perete să poată coborî și mânca terciul.

IMG_6996sursa poza

5.Æbleskiver og gløgg

În luna decembrie, danezii aduc spiritul sărătorilor în case cu aromele mâncărurilor tradiționale. Printre acestea, de departe, cele mai îndragite sunt æbleskiver (care mot-a-mot s-ar traduce bucățele de măr) un fel de gogoașe, care preparate acasă au o feliuță de măr înăuntru, dar cele semipreparate, cumparate de la magazin se numesc ”bucățele de măr” dar nu au nici urmă de măr :). Deobicei se servesc cu o cană de gløgg fierbinte,un vin fiert aromat ce are și fructe uscate în el, o bunătate.

IMG_20151208_223127_HDR

6.Juletræt

Deși în mai toate magazinele poți cumpăra brazi de Crăciun, pentru că sezonul Crăciunului e despre dragoste și timp petrecut în familie, danezii au o frumoasă tradiție să meargă împreună cu toată familia la pepenierele de brazi și să-și taie singuri bradul. Odată adus acasă, bradul e împodobit cu luminițe în formă de lumânări, cu ghirlande, stegulețe daneze și ornamente făcute acasă de copii și părinți sau de copii la școală sau grădiniță.

juletrc3a6et
O chestie interesantă(un pic cam nesigura aș zice eu) e faptul că în seara de Crăciun bradul e împodobit cu lumânări adevărate.

7. Juleaften

În Danemarca, Crăciunul e sărbătorit pe 24 decembrie seara (iar pe 23 se sărbătorește „Micul Crăciun”,iar înainte sunt organizate julefrokost pe tot parcursul lunii Decembrie – mese cu bere și mâncare de Crăciun cu colegii de muncă, prieteni etc. ). Familiile se adună în jurul mesei, iar din surse sigure vă spun, ar putea să concureze cu noi, românii, la cât de plină de bucate e masa de Crăciun și cât mănâncă.julemiddag-med-et-twist__b468m

Rață la cuptor, friptură de porc cu cartofi, cârnat de porc sunt unele dintre cele mai populare feluri de mâncare. Iar la desert e nelipsit ris à l’amande, un desert din orez despre care vă voi povesti  și pe care-l vom găti împreună.

După masă sunt desfăcute toate cadourile, apoi se adună toată familia în jurul bradului și se cântă colinde și se danseză. La ultima colindă ajung doar tinerii care amețiți de mancare și snaps (tărie băută în timpul mesei) dansează repede în jurul bradului apoi prin casă, (vezi video) iar uneori ies și în stradă câtând Nu er det jul igen – E Crăciunul din nou

A doua zi și a treia de Crăciun sunt organizate din nou mese în familie cu bere și multă mâncare și jocuri –  familiejulefrokoster.

8. Pakkeleg 

De Crăciun deobicei toată familia joacă diverse jocuri, de cărți, bingo, zaruri iar învingătorii primesc cadouri. Cel mai popular e pakkeleg, fiecare jucător aduce un mic cadou care e pusîn centrul mesei, toți aruncă pe rând un zar, iar cel ce aruncă zarul cu nr 6 primește un cadou.

pakkeleg1

P.S. un mic secret: Julemand nu vine din Laponia, ci din Groenlanda,cel puțin așa spun danezii. Dovada sta „căsuța” poștala a Moșului:

julemandens20postkasse20groenland

Glædelig jul! Crăciun Fericit! Merry Christmas!

 

 

Un răspuns to “Crăciunul danez”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ris à l’amande | Gurmand hoinar - 06/01/2016

    […] Tradițional, în desertul preparat pentru masa de Crăciun, este ascunsă o migdală întreagă, iar cel care o găsește primește un cadou.Deobicei, cadoul este un purceluș roz din marțipan. ( Danezii au multe tradiții interesante legate de Crăciun, despre care am scris un întreg articol) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s