Ris à l’amande

6 ian.

IMG_20151219_104741_HDR

Contrar aparențelor, Ris à l’amande nu este vreo rețetă sofisticată franceză. Acesta este un desert tradițional danez, servit la masa de Crăciun. Un desert simplu, din orez, fără pretenții, dar tare gustos. Așa cum e defapt bucătăria daneză în general: fără mari rafinamente consistentă și gustoasă.

Risalamande, inventat la finele secolului 19, într-un restaurant luxos  din Copenhaga, D’Angleterre, a fost o improvizație a bucătarului la sosirea unor musafiri neașteptați. În acele vremuri orezul era un ingredient greu de găsit, iar frișca, sosul de vișine și migdalele erau considerate delicatese făcându-l să fie și mai apreciat de clienți. Numele francez i-a fost dat  pentru a suna mai extravagant.

Ingrediente:

1 cană de orez

1/2 cană de apă

1 l de lapte

1 păstaie de vanile (sau 1 linguriță de esență de vanilie)

1/2 l de frișcă

4 linguri de zahăr

100g de migdale

vișine în sucul lor

1/2 linguriță de amidon

Începem prin a prepara o budincă de orez (un fel de plachie mai bine zis). Într-o cratiță punem orezul și apa și le lăsăm să fiarbă timp de 2 – 3 minute. Adăugăm laptele și lăsm să fiarbă aproximativ o oră la foc mic. Amestecăm cu o lingură încontinuu, pentru că are tendința să se lipească. Adăugăm 2 linguri de zahăr. Desfacem păstaia de vanilie și luăm cu un cuțit pasta de vanilie din interior. Pentru aromă putem adăuga și păstaia, cât timp fierbe orezul cu lapte.

Peste o oră, când orezul devine cremos stingem focul și-l lăsăm să se răcească de tot.

Cu un mixer batem bine frișca și zahărul, până se întărește. Adăugăm migdalelele tăiate mărunt, după ce le-am decojit în prealabil ( le fierbem 3-4 minute și apoi pielița maro se îndepărtează ușor).

Amestecăm încet toată frișca și orezul prin mișcări de răsturnare, până se omogenizează.

Într-o tigaie încălzită punem vișinele ( desigur fără sâmburi dacă vrem să mai avem plombele și după masă) și sucul lor, apoi adăugăm o jumătate de linguriță de amidon și amestecăm până capătă consistența unui sos.

Punem orezul în boluri iar deasupra turnăm sosul fierbinte de vișine. Vă garantez: e delicios și perfect pentru serile reci de iarnă.

Tradițional, în desertul preparat pentru masa de Crăciun, este ascunsă o migdală întreagă, iar cel care o găsește primește un cadou.Deobicei, cadoul este un purceluș roz din marțipan. ( Danezii au multe tradiții interesante legate de Crăciun, despre care am scris un întreg articol)

IMG_20151219_104708_HDR

 

 

 

 

Un răspuns to “Ris à l’amande”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Crăciunul danez | Gurmand hoinar - 06/01/2016

    […] cârnat de porc sunt unele dintre cele mai populare feluri de mâncare. Iar la desert e nelipsit ris à l’amande, un desert din orez despre care vă voi povesti  și pe care-l vom găti […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s