Bulz ardelenesc

13 iul.

IMG_5891

Că nouă, românilor, ne place mămăliga, nu e un secret, cum nu e nici faptul că nu noi am descoperit mălaiul. Dar în secolul XVI, când au adus spaniolii porumbul în Europa, din Mexic, românii deja mâncau un soi de mămăligă, preparată cu făină de mei, care ulterior a fost înlocuită cu cea de porumb. Italienii sunt cei care au făcut cunoscut acest fel de mâncare sub denumirea de „polenta”.

Dar bulzul ardelenesc, de pe plaiurile mioritice, cu siguranţă, poate fi considerat cel mai savuros preparat pe bază de mămăligă, pe care nici „polenta” italiană nu-l întrece.

Atât de apreciat este acest fel de mâncare de români, încât în Covasna a fost făcut, în 2010, cel mai mare bulz din lume, cu o lungime de 151 m, care a intrat şi în Cartea Recordurilor.

Ingrediente:

300 g mălai

400 g carne de porc

2 praji

brânză de oi

2 ouă

sare

Pregătim mămăliga: punem într-un ceaun la fiert un litru de apă şi 2 linguri de sare, iar când apa începe a fierbe punem o parte din mălai în ploaie şi amestecăm bine cu telul, să nu facă cocoloaşe. Când începe a fierbe din nou, mai adăugăm treptat şi restul de mălai, până obţinem o mămăligă tare. Când am ajuns la consistenţa dorită o lăsăm să fiarbă la foc mic, până face o pojghiţă pe marginea ceaunului. Când e gata, răsturnăm mămăliga pe un fund de lemn sau un platou.

Pregătim carnea: tocăm prazul şi-l călim până devine moale, apoi adăugăm carnea tăiată cubuleţe mici şi o coacem cu capac la foc mic. Dacă vedem că se lipeşte, putem adăuga câteva linguri de apă sau vin.

Luăm o bucată de mămăligă, îi dăm o formă rotundă, facem o adâncitură în mijloc şi punem carne şi brânză rasă, apoi spargem un ou deasupra şi dăm la cuptor până se întăreşte oul.

Lasă un comentariu