Imambayalda

10 iul.

imambayaldi

O reţetă foarte savuroasă pe care vă îndemn să o gătiţi, mai ales că acum e sezonul vinetelor, este Imambayalda. Aceasta a fost preluată de la turci, iar bătrânii spun că ar fi fost adusă pe meleagurile bulgăreşti de un imam turc, care, ostenit de drum, s-ar fi oprit la un han cerând o porţie de vinete umplute, cum sunt acestea. Imam-ului iar fi plăcut atât de mult, încât a mâncat până nu se mai putu mişca, zicând doar „Imam bayalda”, adică Imam se simte rău, iar de la această vorbă i s-a tras şi numele mâncării.

Ingrediente:
2 vinete

1 ceapă

1 morcov

2 roşii

3 căţei usturoi

ţelină

frunze de dafin

pătrunjel

Vinetele se taie pe lungime, se sărează şi se pun într-un vas pentru cel puţin 15 minute, ca să lase zeama amară, apoi se clătesc şi se scobeşte miezul.

Se căleşte ceapa, apoi adăugăm morcovul, ţelina, usturoiul, roşiile date pe răzătoare şi miezul rămas de la vinete, tocat. Adăugăm frunzele de dafin mărunţite, mai ţinem 5 minute pe foc, apoi punem pătrunjelul tocat şi stingem focul.

Cu compoziţia obţinută umplem vinetele şi le dăm la cuptor pentru 25 de minute.

Lasă un comentariu